Onze zorg

De Tinkerbell Family promoot bestaande menswaardige zorg in de psychiatrie. Zorg zonder dwang en opsluiting, die bewezen werkt en menswaardig is voor zowel patiënten, naasten als hulpverleners.

Op dit moment voeren we campagne voor Open Dialogue.
In Nederland is deze zorg bekend als Peer-supported Open Dialogue (POD); de samenwerking met ervaringsdeskundigen (peers in het Engels) is er aan toegevoegd.

Open Dialogue is afkomstig uit West-Lapland, Finland, waar mensen met psychotische klachten al sinds 1980 zeer succesvol worden behandeld met menswaardige zorg zonder enige vorm van dwang, opname en weinig tot geen medicatie.

Vector gemaakt door pikisuperstar - nl.freepik.com

Dialoog, betekenisgeving, veiligheid, vertrouwen en samenwerking met patiënt en naasten staan in deze zorg centraal.

Psychotisch zijn wordt in West-Lapland niet langer gezien als een hersenziekte die alleen met medicatie kan worden afgeremd, maar als een uiting van emotionele nood en menselijk lijden, waar met de juiste aandacht goed van te herstellen is. De methode is ontwikkeld door de Finse psychotherapeut Jaakko Seikkula. Patiënten worden vrijwel altijd thuis behandeld, in hun eigen omgeving, samen met de mensen die hen dierbaar zijn. 

Bij het eerste verzoek om hulp gaat een team van zorgprofessionals (zoals een psychiater en therapeuten) naar het huis van de hulpzoekende. Het team verandert niet meer van samenstelling en er wordt samen met patiënt en naasten gezocht naar manieren om de psychische nood te verlichten. Het is een radicaal andere manier van werken dan wat wij gewend zijn in Nederland, waar de focus ligt op medicatie en als dit niet vrijwillig gaat, dan wel met een dwangopname, opsluiting in een isoleercel en/of dwangmedicatie. Dit is traumatisch en aangrijpend voor de patiënt, naasten én hulpverleners en maakt mensen zieker in plaats van beter.

Open Dialogue is óók menswaardig voor hulpverleners: zonder dwang en opsluiting verdwijnt geweld en agressie op de werkvloer. Dit ontstaat vrijwel altijd door de angst van de patiënt en de macht van het personeel om dwang of opsluiting in te zetten als de patiënt niet doet wat er gevraagd wordt. Bij Open Dialogue heeft iedereen een stem in het proces en wordt er samen gezocht naar oplossingen. De Finse hulpverleners ervaren dan ook veel voldoening in hun werk. Zij worden niet gedwongen om zieke patiënten op te sluiten of met dwang te behandelen. Zij helpen mensen en dat is meestal dé reden waarom ze in de zorg zijn gaan werken.

Open Dialog
vector gemaakt door pikisuperstar - nl.freepik.com

Open Dialogue werkt: herstel – en zelfs genezing – is in West-Lapland heel normaal. Mensen kunnen weer aan het werk en doordat ze niet worden opgenomen is het stigma op psychisch ziek zijn veel kleiner. Patiënten vragen ook makkelijker om hulp, omdat ze weten dat ze gehoord worden en dat de zorg hen niet zal schaden, maar juist zal helpen. Het aantal mensen met schizofrenie (herhaaldelijke psychotische klachten) is er met 90% gedaald.

West-Lapland laat zien dat een psychiatrie gericht op opnames, dwang, overmedicatie en slechte resultaten (de situatie in West-Lapland vóór de jaren ’80) kan worden omgevormd naar een menswaardige, effectieve psychiatrie, waar patiënten herstellen en zelfs genezen. Open Dialogue is dé zorg in West-Lapland voor mensen met psychische klachten.

Door het onomstotelijke succes van Open Dialogue krijgt de methode nu wereldwijd voet aan de grond.

Het POD team van de GGZ Eindhoven wint in 2018 de Planetree Innovatie Award voor menswaardige zorg.

POD in Nederland

Sinds 2017 wordt Open Dialogue ook op kleine schaal aangeboden aan psychiatrische patiënten in Nederland (en België). De zorg blijkt zeer geschikt te zijn, ongeacht de aard van de klacht (psychose, depressie enz) en is daarmee een zeer goed alternatief voor dwang in de psychiatrie.

In 2018 won POD van de GGZ in Eindhoven de Innovatie Award tijdens de nationale Planetree conferentie voor mensgerichte zorg.

De Tinkerbell Family wil dat POD voor iedere psychiatrische patiënt toegankelijk wordt.

 

Help mee en teken ons burgerinitiatief

Opleiding POD in Nederland

Vanaf 2020 is er in Nederland ook een opleiding Peer-supported Open Dialogue, waar zowel Nederlandse als Belgische professionals zich kunnen specialiseren om patiënten te behandelen volgens deze methode. Hierdoor kan het opschalen van deze zorg in een stroomversnelling komen. 

Wil je meer weten over POD?

Ga dan naar www.podnederland.nl of neem contact op met Dienke Boertien (dboertien@kcphrenos.nl), coördinator van POD Nederland.

Lees- en kijktips!

Het (Engelse) boek ‘Dialogical Psychiatry: A Handbook For The Teaching & Practice of Open Dialogue’ van de Britse psychiater Russell Razzaque, neemt je mee in de eerste sessies van een behandeling met Open Dialogue. Hierdoor krijg je een goed beeld van wat de methode inhoudt, voor zowel patiënt, naaste als hulpverlener. Voor iedereen die zich wil verdiepen in Open Dialogue, is dit boek de moeite waard. Russell Razzaque is psychiater en leidt de Open Dialogue beweging in Groot-Brittanië.

Op YouTube kun je gratis de (Nederlands ondertitelde) film ‘Open Dialogue: an alternative Finnish approach to healing psychosis’ van de Amerikaanse psychotherapeut en filmmaker Daniel Mackler zien. Een absolute aanrader! 
https://www.youtube.com/watch?v=0HQiHJIWs-I

Video afspelen

Of kijk deze korte video die een impressie geeft van hoe POD in zijn werk gaat bij de GGZ in Eindhoven, gepresenteerd door Cynthia, manager in de psychiatrie én bestuurslid van de Tinkerbell Family.

https://www.youtube.com/watch?v=PI0RU45_Cdk

Video afspelen